Kóka-közeli céghez költözik az IWIW-adatbázis
2007. augusztus 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kóka-közeli céghez költözik az IWIW-adatbázis

Akik ma délelőtt az iwiw-re akartak belépni, azokat a következő szöveg fogadja/fogadta:

Sziasztok! Az iWiW rendszert immár több mint 100 darab szerver szolgálja ki. A gépek és a rajtuk futó alkalmazások karbantartását és frissítését rendszerint a hajnali órákban végezzük, amelyhez nem szükséges a teljes rendszert leállítani. A mostani alkalom azért kivételes, mert ma hajnalban - kiemelt biztonsági körülmények között - az iWiW teljes infrastruktúrája átköltözött a T-Online Adatparkból a Dataplex nagybiztonságú adatközpontjába. A szerverek beszerelése, hálózatba kötése és konfigurálása jelenleg is zajlik. A leállás várhatóan csütörtök (2007.08.16.) kora délutánig tart.

Egy szóra felkaptam a fejem: Dataplex. A Heti Válasz tényfeltárása óta tudjuk, ez a cég a Kóka János körüli bizniszek nagy nyertese. Idézetek a cikkből:

"A sokáig relatíve gyengén teljesítő cég 2005-ben indult be: az elején történt valami: a Dataplex volt ügyvezetőjét, Felsmann Balázst Kóka János kinevezte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vagyongazdálkodási főosztályvezetőjévé. A Dataplex árbevétele a 2004-es 686 millió forintról először több mint egymilliárdra, majd 2006-ban 1,8 milliárdra nőtt.

2005 nyarán a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt., pontosabban: a vagyonkezelő társaság egyik leánycége, és - információink szerint - 2,2 milliárd forintot fizetett a Dataplex Kft.-ért. Hivatalosan 2005. szeptember 2-ával szállt át a komplexum működtetésének joga a Wallis-csoportra, majd októbertől - röpke két hónapig - három ciprusi bejegyzésű off-shore cég lett a Dataplex tulajdonosa. Aztán a korábban nehezen kelendő gazdasági társaságot a "ciprusiak" december 12-én tovább is adták a Magyar Telekomnak, immár 5,1 milliárd forintért (a tranzakció csak a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának megszerzése után, tavaly áprilisban zárult). Vagyis: a ciprusi cégek mögött megbújó tulajdonosok potom 2,9 milliárd forintnyi haszonra tettek szert két-három hónap alatt.

Hogy mitől ér közel 3 milliárddal többet egy kft. 2005 decemberében, mint ugyanazon év szeptemberében? Már utaltunk rá, hogy korábban nemigen akadt olyan állami tulajdonú óriáscég, amely megengedte volna magának a Dataplex luxusát. 2005 szeptembere és decembere között - a parlamenti választási kampány elején - aztán hirtelen megjelentek a jól fizető állami vendégek az addig kétharmadrészt kihasználatlan szerverhotelben. A Kóka-féle gazdasági tárca által - közvetve vagy közvetlenül - felügyelt, illetve résztulajdonolt vállalatok közül a már emlegetett MÁV Informatika Kft. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. kezdett érdeklődni a Dataplexnél, de bejelentkezett az ugyancsak állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Posta is."

És így tovább, és így tovább. Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik mától az IWIW, majd' kétmillió felhasználójának adataival együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr63141342

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyiket sem! 2007.08.16. 12:22:25

A kapszula bevételérőlOlvasó írja: "az lényegrül: figyu. nekem a cikkjeitekből eddig az jött le (a remek történelmi háttéranyagot leszámítva) hogy a kamatos kamat rossz. tönkreteszi a világot, végünk (lesz). a kamat mag

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 11:16:17

Aggályoskodásra semmi ok. *Minden* telekommunikációs rendszert teljes mértékben felügyel az állam. Az iWiW csak egyik ezek közül.

dowNLoad 2007.08.16. 11:16:30

A piac megoldja, verseny, létra, nagymama, pannon puma (megdöglött, már nem aktuális), az állam rossz gazda,Gyula após(Lepp) siker, siker, siker, helikopter, kamilla.
kókadt(még mindig)
megszívtuk

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2007.08.16. 11:41:15

Szerintem is felesleges aggódni. Aki fenn van az iwiwen tudja, hogy le lehet őt csekkolni, nem kell ahhoz megvenni a céget - bárki nyugodtan nyomozhat rajta. Sokkal cikibb az, ha tényleg a freemailes levelezéseket, meg ilyesmiket olvasgatnak valakik.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 11:45:37

Minden jelentősebb kommunikációs rendszernek van lehallgatási funkciója, a freemail-nek is.

hcrules 2007.08.16. 11:50:31

Régebben a kurucinfó forradalmároknak szóló kézikönyvében (jó kis olvasmány :D) volt valami arról, hogy a skype biztonságos.

közben az oldalsávban 168 óra hirdetés :D

Devil Inside 2007.08.16. 11:55:49

Na, ez most elég bulvárízű bejegyzés volt.

Az egy dolog, hogy egyesek milyen módszerekkel futtatták fel a céget és mennyit kerestek a bizniszen, de ennek semmi köze ahhoz, hogy többek között pl. az iwiw is beteszi oda a szervereit.

Szóval: a Dataplex majd két éve a Magyar Telekom tulajdonában egy un. adatközpontot üzemeltetnek, amelyben bárki elhelyezheti a szerverét/szervereit. Ez ezen a szinten igen komoly technikai infrastruktúrát igényel a folyamatosan működő légkondícionálóktól a szünetmentes áramellátást biztosító hálózaton keresztül a tűzvédelemig, nem beszélve a brutális sávszélességről. Az épületbe belépésnél majdhogynem végbéltükrözést is végeznek, legalábbis tükörrel megvizsgálják az autó alján a bombákat, átvilágítanak, stb.
(www.hwsw.hu/hirek/33291/dataplex_adatkozpont_szerver_hosting.html -bár vszeg ez vásárolt cikk :-)

Na ennek a cégnek lesz az ügyfele az iwiw sok más céghez hasonlóan - azaz ez itt szimplán üzleti kérdés nincs sok köze a Dataplex tényleg kissé gyanus eredettörténetéhez és Kókáékhoz is max. annyira, amennyire a Magyar Telekomnak...
(Nem vagyok nagy iwiw rajongó - múltkor is sajna megtalált rajta egy 10 éve nem látott ismerősöm, aki azóta biztosítási ügynök lett -, de néha jól jön...)

Devil Inside 2007.08.16. 12:21:59

Amúgy tudtommal az iwiwnek is a T-Online-on keresztül a Magyar Telekom volt már eddig is a tulajdonosa, fizikailag a szerverekhez hozzáférni eddig sem volt könnyű, ezután pláne nem lesz, social hacking ügyében pedig vszeg pont ugyanazokat az emberek kell megkörnyékezni/kikérdezni a kutyájuk/macskájuk nevéről. (Bár remélhetőleg egy ilyen rendszer ezeknél komolyabb jelszavakat kér...)

Még egyszer: a szerverek fizikailag költöznek egyik épületből a másikba, ez nem változtat azon, kinek a tulajdonában vannak a szerverek és a rajtuk lévő adatok és azon sem, hogy rossz emberek mit szeretnének ezekkel az adatokkal kezdeni.

(Azért floodolok, mert nem szeretem az ilyen logikai gappel összeesküvéselméletet gyártó cikkeket - szerencsére nem is szokásotok ilyeneket írni-, mindeg eszembe jutnak róluk a "Van-e összefüggés a mondat két fele között?" típusú ravasz tesztkérdések, ahol azzal zavarják össze a felkészült vizsgázókat, hogy végülis a mondat mindkét fele igaz. Külön. :-)

prince llevln · http://egyiketsem.blog.hu 2007.08.16. 12:22:09

Már rég letöröltem magamat, amikor rájöttem, hogy az ismerőseimet én is ismerem, de kinek, s miért jó hogy más lássa az ismerőseimet? :) Egyáltalán miért jó nekem, hogy ezt tudják rólam mások?

Éberség, polgártársak! :D

Playmobil Soldat 2007.08.16. 13:52:25

Bennem is néhány hete kezdett érlelődni az a gondolat, amit prince megfogalmazott. Ha legközelebb arra járok, azt hiszem én is törlöm magam.

A környzetemben egyébként többen vannak a magukat törlők, mint az újonnan regisztráltak. Úgyhogy miniközvéleménykutatást tartva azt is mondhatnám, csökken az iwiw-felhasználók száma. Bár azt is el kell mondanom, hogy a haveri kör nem egészen objektív mérce. :)

2007.08.16. 14:08:53

"Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik mától az IWIW, majd' kétmillió felhasználójának adataival együtt."

Az egy dolog, hogy kinek a tulajdonában áll az épület, de a szerverek közelébe még az ott dolgozók sem mehetnek engedély nélkül, főleg, hogy a bérlő (jelen esetben az mtelekom) folyamatosan kamerán figyeli a területet.

Szóval nem kell egyből összeesküvéselméleteket gyártani :)

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 14:16:37

az iwiw olyan mint egy bélyeg. A most felnövő srácok akik lelkesen regisztálgatják a haverjailak 20-30 év múlva nagyon el fognak majd csodálkozni mennyi mindent tudnak róluk vadidegen emberek.. Kiválló egész életeden végigkísérő személyi nyilvántartás :)

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 14:22:01

Ja, már várom mikor lesz a sikeres álláspályázat feltétele az iwiw nyilvántartás megléte :)

pelogi 2007.08.16. 14:45:38

A dataplex perpill a mtelekom tulajdona. Miről beszélünk?
Semmi köze Kókához, és bárki egyéb személyhez. Sok köze van viszont a deutsche telekomhoz.
Fúj, a németeké az iwiw. Ez lenne jó cím, nem?

Playmobil Soldat 2007.08.16. 14:46:10

Még nem feltétel, de humánosoktól hallottam, most már alapvető, hogy utánanéznek az állásokra pályázóknak az iwiw-en is.

johevi 2007.08.16. 14:46:40

"Ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik mától az IWIW, majd' kétmillió felhasználójának adataival együtt"
Ugye ezzel nem adatvédelmi aggályaidnak adsz helyt??? Remélem nem gondolod komolyan...
Több ezer cég ( telcom, bankok stb ) több ezer szervere van ott.
Ami gáz és gyanús az az hogy pont ők nyerték meg, nem kell messzebb menni.

Playmobil Soldat 2007.08.16. 14:56:22

Adatvédelemről az iwiw esetében felesleges is beszélni. Aki az iwiwen fent van, szinte nyílt könyv az élete. Persze ez attól függ, hogy milyen adatokat adsz meg, milyen adatok nyilvánosak. Az iwiw kezelői viszont nem csak az általad nyilvánosnak megadott adataidat látják, hanem az összeset, amit megadtál. Ebben viszont mindenképpen előnyösebb helyzetben vannak bárkivel szemben.

Viszont az, hogy "pont ők nyerték meg" alapjáraton felettébb gyanús.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 14:56:33

Playmobil Soldat 2007.08.16. 14:46:10:
"Még nem feltétel, de humánosoktól hallottam, most már alapvető, hogy utánanéznek az állásokra pályázóknak az iwiw-en is."

Mit jelent, hogy "utánanéznek"?
Ne legyen túl sok ismerőse?

devnull 2007.08.16. 15:07:23

A Dataplexben minden ott dolgozó az erkölcs oly nagy géniusza, hogy mikor eltéved a nagy szerver hotelben és véletlenül megközelít egy iwiw szerverert akkor jól pofán csapja saját magát, mert nincs engedélye rá, hogy megközelítse a gépeket, és így már előre bünteti önmagát, hiszen a tcom vigyázó szemei rögtön kiszúrják és úgyis megbüntetnék.
Egyébként a tcom kamerái annyira szuperek /eddig csak a Matrixban láthattunk ilyeneket/, hogy még azokat az adatcsomagokat is észreveszik melyeknek szintén nincs engedélyük a szervereket megközelíteniük, és amint kiszúrtak egy-egy ilyen illetéktelen csomagot jól elnáspángolják azt magenta színű náspánggal.
NA!

Playmobil Soldat 2007.08.16. 15:08:54

Képeket nézegetnek, a családot jobban körüljárják, az ismerősök között keresgélnek...

És ugyebár az iwiw-en nem csak személyek, hanem különböző tárgyak, szervezetek, fanklubok stb. is fent vannak, amik az adott cég szempontjából lehet előnyös vagy előnytelen, vállalható vagy vállalhatatlan. Példaként itt gondolhatok akár az Ufiblogon is szóbakerült szcientológiára, poltitikai pártokra stb.

Az is igaz, hogy ha valakinek az ismerősei között ilyen szerepel vagy a leírások között ezekről maga tesz említést, vállalnia is kell ezeket. És bizony ezt az eshetőséget álláskereséskor is számításba kell venni.

hcrules 2007.08.16. 15:17:49

Egyik haverom Pesten volt állásinterjún. Kérték, hogy küldjön digitális képet. Mondta, hogy itthon Debrecenben van a gépe, majd ha hazaér akkor küld. Erre a válasz az volt hogy nem fontos, már megnézték az iwiwen...
A poén ebben az, hogy pár nappal előtte szedett le egypár kompromittáló fotót - az egyetemistából dolgozó emberré való átvedlés :)

Playmobil Soldat 2007.08.16. 15:21:30

Hcrules, na igen, ilyenekre gondoltam én is.

:D

Pallos Levente 2007.08.16. 15:29:50

Na, az is barom, aki mindenféle személyes adatát meg fotóját közzéteszi.
Én rajta vagyok az iwiwen, hogy megtaláljam néhány régi ismerősömet. Sikerült is. De hogy milyen iskolába jártam, hol dolgoztam / dolgozok stb., ahhoz senkinek semmi köze.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 15:31:26

Playmobil Soldat 2007.08.16. 15:08:54:
"És ugyebár az iwiw-en nem csak személyek, hanem különböző tárgyak, szervezetek, fanklubok stb. is fent vannak, amik az adott cég szempontjából lehet előnyös vagy előnytelen, vállalható vagy vállalhatatlan."

Nem tudják ezek a személyzetisek mivel eltölteni az idejüket. Szerintem ez kádárista időkből megmaradt régi reflex. Ha az ürge mondjuk narkós vagy alkoholista, esetleg börtönben ült lopásért, megértem, hogy érdeklődnek. A többi mire kell nekik?

Sima voyeur-ködés, semmi több.

netrunner 2007.08.16. 15:34:03

Aki egyetemre jár, az már benne van a social netwörkben...úgy nem mellesleg. Mióta beregisztráltál a Neptun rendszerben, az állam mindent tud rólad...te magad adod meg...szal no para. A felhasználói szabályzatba pedig ott nem kell beleegyezni...:)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2007.08.16. 15:35:53

jézusom srácok, semmi értelme a kókával összemosni, közük nincsen már egymáshoz. az iwiwet meg egész egyszerűen azért rakja át a telekom az egyik adatközpontjából a másikba, mert az jobb és korszerűbb. ennyi.

az, hogy az adataiddal mi történik, az meg a te felelősséged, én spec. szeretem használni az iwiwet, telefonkönyvnek, ha úgy tetszik. Ha meg el akarnék tűnni, biztos hogy nem törölném magam, csak a kapcsolatokat meg az adatokat és a képeket, hogy a login megmaradjon :)

a paranoidoknak csak annyit mondanék, hogy szánjanak rá 120 percet és nézzék meg, hogy IRL (tehát NEM a neten) hányan és hányféleképpen figyelik meg őket! CCTV kamerák, boltban, utcán, állomáson, mobil és vezetékestelefon-lehallgatások, rejtett tachometer a kocsiban, mindez persze "for your own safety". Londonban pl annyi kamera van, hogy 4 nap alatt legalább 5 órányi felvétel készült rólunk, csak akkor, mikor kamerák előtt és alatt haladtunk el...

És akkor még az alapvető állami adatbázisokról (tb, nyugdíj, adóhivatal, földhivatal, cégbíróság, idegenrendészet stb). Amerikába csak úgy léphetsz be (a vízumtól függetlenül), hogy leveszik elektronikus úton az ujjlenyomatodat és speciális feltételeknek megfelelő fényképet kell leadnod.

A HR-eseknek, fejvadászoknak meg egyenesen aranybánya az iwiw. És nem az ismerőseid száma érdekli őket, hanem, hogy mit tárolsz magadról online, hogy adod elő magadat, szimpatikusnak találnak-e vagy sem.

Summa summarum, ha félted a magánéletedet, akkor vonulj el egy lakatlan szigetre (bár a műholdak elől úgysem bújhatsz el:) úgyhogy tán egy barlang lenne a megfelelő...

Én úgy vagyok vele, hogy nincs mit takargatnom, a képeimet ugyanúgy feltöltöm, a blogomat ugyanúgy vezetem, mert szeretem csinálni, kommentelni is ugyanúgy kommentelek össze-vissza és nem igazán érdekel, hogy a google hány évig tárolja a kereséseimet, ha arra használja, hogy pontosabbá tegye az újakat, és így tovább.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2007.08.16. 15:39:09

jézusom srácok, semmi értelme a kókával összemosni, közük nincsen már egymáshoz. az iwiwet meg egész egyszerűen azért rakja át a telekom az egyik adatközpontjából a másikba, mert az jobb és korszerűbb. ennyi.

az, hogy az adataiddal mi történik, az meg a te felelősséged, én spec. szeretem használni az iwiwet, telefonkönyvnek, ha úgy tetszik. Ha meg el akarnék tűnni, biztos hogy nem törölném magam, csak a kapcsolatokat meg az adatokat és a képeket, hogy a login megmaradjon :)

a paranoidoknak csak annyit mondanék, hogy szánjanak rá 120 percet és nézzék meg, hogy IRL (tehát NEM a neten) hányan és hányféleképpen figyelik meg őket! CCTV kamerák, boltban, utcán, állomáson, mobil és vezetékestelefon-lehallgatások, rejtett tachometer a kocsiban, mindez persze "for your own safety". Londonban pl annyi kamera van, hogy 4 nap alatt legalább 5 órányi felvétel készült rólunk, csak akkor, mikor kamerák előtt és alatt haladtunk el...

És akkor még az alapvető állami adatbázisokról (tb, nyugdíj, adóhivatal, földhivatal, cégbíróság, idegenrendészet stb). Amerikába csak úgy léphetsz be (a vízumtól függetlenül), hogy leveszik elektronikus úton az ujjlenyomatodat és speciális feltételeknek megfelelő fényképet kell leadnod.

A HR-eseknek, fejvadászoknak meg egyenesen aranybánya az iwiw. És nem az ismerőseid száma érdekli őket, hanem, hogy mit tárolsz magadról online, hogy adod elő magadat, szimpatikusnak találnak-e vagy sem.

Summa summarum, ha félted a magánéletedet, akkor vonulj el egy lakatlan szigetre (bár a műholdak elől úgysem bújhatsz el:) úgyhogy tán egy barlang lenne a megfelelő...

Én úgy vagyok vele, hogy nincs mit takargatnom, a képeimet ugyanúgy feltöltöm, a blogomat ugyanúgy vezetem, mert szeretem csinálni, kommentelni is ugyanúgy kommentelek össze-vissza és nem igazán érdekel, hogy a google hány évig tárolja a kereséseimet, ha arra használja őket, hogy az újak pontosabbak legyenek.

Nándo 2007.08.16. 15:40:05

ergé, már ti is megőrültetek? muszáj beállni a félkomás idióták közé?

Nem teljesen mindegy, hogy _fizikailag_ hol van a szerverpark...?

Utólag is hadd gratuláljak a posthoz.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 15:42:34

Pallos Levente 2007.08.16. 15:29:50:
"Én rajta vagyok az iwiwen, hogy megtaláljam néhány régi ismerősömet."

Szerencséd, hogy költöznek, különben rákerestem volna Pallos Leventére ... ;-)

Devil Inside 2007.08.16. 15:42:35

Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek, hogy pont ezzel a bulvárcikkel sikerült címlaposnak lennetek az Indexen. ;-)

devnull:
Arra vannak az ilyen helyeken a rohadt kemény szabályok, hogy az erkölcsileg kihívásokkal küzdő kollégákban se merüljön fel az a gondolot, hogy itt esetleg valamit lehetne sumákolni.

Pallos Levente:
Olyanról is hallottam, hogy fejvadászcég iwiw alapján hívott fel valakit állásajánlattal...

g 2007.08.16. 15:44:49

csak a lényegről nem beszéltek! itt nem az a kérdés, hogy a kókának mennyire van benne az offshore szivarzsebében a dataplex, hanem, hogy HA a T-online-nak van saját szerver-parkja, akkor mi szüksége arra, hogy onnan egy másik cég felügyelete alá kerüljenek a a legértékesebb szolgáltatásának szerverei??? MIÉRT fizet egy olyan szolgáltatásért, amit maga is el tud végezni?

ergé 2007.08.16. 15:48:37

Urak, nem mondtam, hogy személyesen Kóka János fogja mindannyiunk összes fotóját végignézegetni, csupán arra hívtam fel a figyelmet, hogy egy olyan céghez kerültek a szerverek, amelynek egy normális országban már messziről bűzlő, rossz hírneve lenne, lásd: Heti Válasz-sztori.

Mely sztori nem robbant, mert... és folytassa mindenki nagy-nagy közhelyekkel

AI 2007.08.16. 15:49:55

Muuuuhahaha. En mar akkor leszedtem magam, amikor a bugyiszinu orias megvette. Nade attol, hogy torlod magad, az adataid meg ott figyelnek az adatbazisban. Am ha torles elott megvaltoztatod oket kamura, akkor tuti. Persze a naplozas meg a backup meg olyankor is bejacchat. tehat kamu adat es nem torolni.

doom hammer · http://tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com 2007.08.16. 15:50:02

g 2007.08.16. 15:44:49:
"HA a T-online-nak van saját szerver-parkja, akkor mi szüksége arra, hogy onnan egy másik cég felügyelete alá kerüljenek a a legértékesebb szolgáltatásának szerverei???"

Amiért a MÁV Informatika, MAVIR, MVM és Magyar Posta is. Megvilágosodtak.

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 15:51:30

Az állam azt tart nyilván és azt szed össze rólam amit akar, de az iwiw az ugye magánkézben van. Amúgy tényleg tökmindegy fizikailag hol lakik, de azért a közbizalomról úgy általában jó jelzés, hogy ez az egész egy kókával kapcsolatos hírként jelent meg :)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2007.08.16. 15:54:32

g: a Telekomé a dataplex, mint azt már jópáran leírták. Ahogy én is. Nem csináltak mást, mint a jobbik szerverparkjukba költöztették az iwiwet.

amúgy amiről az előbb írtam, az a bizonyos 120 perc:

href.hu/x/3bcr (video.google-ön, 2 órás film)

a film pedig:

www.cnbcbigbrother.com/

csekk!

Pallos Levente 2007.08.16. 16:00:33

"Szerencséd, hogy költöznek, különben rákerestem volna Pallos Leventére ... ;-)"
Megtalálsz. De ha a Google-be beírod, akkor is.

Devil Inside!
"Olyanról is hallottam, hogy fejvadászcég iwiw alapján hívott fel valakit állásajánlattal..."
Tegye.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2007.08.16. 16:01:16

a dataplex és az iwiw ajtaját le kell tépni

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2007.08.16. 16:02:48

egyébiránt csak azok az adatok kerül(het)nek idegen kézbe amit az okos ember megad magáról! ha kirakod a telszámod, meg is érdemled!

Playmobil Soldat 2007.08.16. 16:03:04

Hogy az állam 1000 helyről szedhet rólunk össze adatot az évek során, az tény. De az iwiw-vel kapcsolatban talán nem is feltétlenül és konkrétan az állami adatnyilvántartásról lenne szó... Sokkal inkább a magánemberekről, magáncégekről. Az iwiw hátrányai pl. álláskereséskor is jelentkezhetnek. Kollégák, leendő üzlettársak, partnerek nézhetnek utánunk, és a megadott adatok lehetnek előnyösek és előnytelenek is. Ez most attól független, hogy a szervereket éppen hol tárolják. Ezt a funkciót bárki megteheti, aki regisztrált az iwiwen.

Az, hogy a Dataplexnél lesznek a szerverek, más miatt is szagos és nem csak az adatvédelem miatt.

Srí 2007.08.16. 16:10:15

Nahát mennyi bajotok van az iwiwwel, tök jó pedig:) Régebben nagyon szerettem kvízjátékokat játszani a neten, honfi, gyali kvíz stb. Jó kis társaság alakult mindenhol, a meghívás is korlátlan volt a wiwen -2005-ben volt mindez - így aztán meghívtam rengeteg játszótársamat, hogy legalább fényképről tájékozódjunk egymásról. A 3-400 ismerősöm közül 250 biztosan internetes játszótárs, na ezzel kezdjen valamit aki akar:) Az igazi ismerősök, munkakapcsolatok, azokból alakult barátok nincsenek is ott, vagy csak kevesen. Nem kell félni az iwiwtől, akiről tudni akarnak, már úgyis tudnak mindent. De akinek titkolni valója van,nem is regelt szerintem.

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 16:37:54

A legtöbb embernek nem gáz az iwiw, de azért mondok néhány szaftos példát: valamelyik szdsz-es összeröffenésen ahol a párt dolgait kiszivárogtató újságcikkekről volt szó erősen hajba kaptak az érdekeltek és az egymás iwiw kapcsolatai közt lévő újságírókat cibálták elő mint bizonyítékot.
Vagy nagyon meglepődnék ha mondjuk a terrorizmus elleni szent harcban élen járó országoknak nem lenne egy fekete listájuk olyan személyekről (magyar gárda? :)) akik nemkívánatosak politikai nézeteik stb miatt. Egy zanzásított iwiw adatbázis biztos kivállóan alkalmas annak a megitélésére, hogy a vizumot kérő személy beengedése mennyire kockázatos figyelembe véve gyerekkori barátait volt munkatársait stb. Magyarán, ha nem kapsz állást egy bankban vagy vizumot valahová az lehet hogy azért van, mert egy 20 éve regisztráld barátod mondjuk belépett egy szervezetbe.. Vagy, tényfeltáró újságíró egy adott állami hivatal önkormányzat tendereinek nyertesei között keresi a csókos céget, és mondjuk talál néhány régi barátot osztálytársat esetleg azok feleségeit stb. Politikai lejáratáshoz is ideális. Vagy, ellenérdekelt titkosszolgálat keresi hogy juthat egy nagyvállalat óder minisztériumi dolgozó közelébe, és feltérképezi ismeretségi körét kapcsolatait stb.. Ébredeztek már mekkora kincsesbánya ez értő kezekben?

BuBu 2007.08.16. 16:54:08

Sok értelme nincs szerintem se ennek a Kókás résznek a történetben, azon kívül, hogy mindenki felkapja a fejét, és megnézi, ami ügye bár növeli az oldal reklám értékét... jó lesz utána nézni, lehet e mögött az oldal is egy Ciprusi cég van. :-)
Engem nem zavar még az se ha állás ajánlatnál nézik meg a wiw-es adataim, vállalom, azért kerültek oda, mert szerettem volna másokkal megosztani. A humános se hülye, és nem fog azért nem felvenni, mert kiderül, hogy épp szoktál haverokkal kirúgni a hámból mondjuk fesztiválon, és erről felkerül egy kép mondjuk. Lehet egy asztallal odébb mulatott.
Ha meg valaki megakarja tartani magáról még a neten is a nyakkendős \"imidzset\", az ne regisztráljon, vagy hazudjon még itt wiw-en is.
Vagy járjon \"off-line meetingekre\", a makulátlan kollégáival, szigorúan öltönyben, és beszélgessen gazdasági problémákról... :-p

Devil Inside 2007.08.16. 16:55:51

ergé:
Továbbra sem értem, hogy egy cégnek mitől kellene rossz hírének lennie attól, hogy a felfuttatása érdekes körülmények között ment végbe - de azóta már az akkor ott ólálkodó érdekes alakok nem tulajdonosai a cégnek, nincs közük hozzá.

Most a Dataplex egy nem túl kedvelt, de legalább szép nagy céghez tartozik, olyan szolgáltatásuk van, amire van piaci igény és bőven el tudom képzelni, hogy szakmailag is indokolható, hogy állami cégek ott tartsák a szerverparkjukat. (Mondjuk ezek által a cégek által fizetett bérleti díjak vszeg magasabbak az átlagnál...)

SaSS 2007.08.16. 17:03:58

Ha az iwiw-en keresnek rólad adatokat akkor azt könnyen, feltűnés nélkül megtehetik. Anyám rajta van, kerestem én is ismerősöket. Pár napig tök jól elvoltam, de utána meguntam. Találtam olyanokat, hogy nem volt ismerőse, nem tudni ki küldte neki a meghívót. De feltűnésmentesen úgy lehet kutatni, hogy elvegyülsz. Meghívatod magad összeszedsz kb 100-140 ismerőst, és kész. Inkább abban van vmi bibi hogy tárolják az összes keresésed. (lehet hogy az iwiw pszichológusokkal, szociológusokkal kielemezteti a kapcsolatokat, a kereséseket, a szokásokat és az így kapott eredményeket eladják multiknak, úgy mint hatékony reklámozás magyarországon)

ergé 2007.08.16. 17:27:43

Devil, azt, hogy miért és hogyan költöztek be oda állami cégek, elolvasható a bejegyzésben belinkelt eredeti Heti Válasz-cikkben.

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 17:30:45

Devil, ez már nagyon offtopik de ha mondjuk egy zsiros kormányzati megbizatásnak az a "feltétele" hogy jó áron vidd át a miniszter érdekeltségi körébe tartozó céghez évekre az infrastruktúrádat vagy hirtelen odaköltözik egy halom állami cég (ami miatt ezt a céget aztán x milliárdal többért lehet eladni azonnal egy befektetőnek) akkor az érdekes lehet nem? És ennek amúgy semmi köze a szolgáltatás minőségéhez attól az még lehet nagyon is jó. Kóka (meg a főnöke :) körül amúgy sok ilyen sztorit találsz, de a Medgyessy fiú t-com-os karrierjét is csodálkozva nézték annó sokan :)

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 17:32:32

a hogyan csináljunk a poziciónkból sok pénzt iskolapéldáját láthattuk valszeg..

dowNLoad 2007.08.16. 17:40:57

Erről beszélünk, itt?? Amikor a sulinet azt jelentette, hogy pár ember milliárdos lesz, ahelyett, hogy szuperolcsón(15-20ezer Ft) kaptak volna tömegek P-III, P4-es használt márkás gépeket, 1-2ezer Ft-os szélessávú internettel együtt? (az állami támogatás a 80ezres videokártya/dig.fényképező helyett) (hogy legyen értelme online boltokat és hivatali ügyintézést a neten megoldani, és információ mindenkinek-mindenről)

Devil Inside 2007.08.16. 18:08:15

ergé, SRB:
Eredetileg is olvastam a Heti Válasz cikket, azt a részét értem a dolognak, hogy ott egyesek a kormányzati pozíciójukat és kapcsolataikat kihasználva piszkosul sokat kerestek. (Nem mondom, hogy meggazdagodtak, lehet, hogy eredetileg már enélkül is volt mit a tejbe aprítaniuk.) Ezt érdemes lenne vizsgálgatni, bár az egész ügymenet alapján nemcsak az említett haveri kör, hanem Magyar Telekomos fejes is benne lehetett a bizniszben. (Pl. hamár Medgyesy, hát neki sem kell túl sokat magyarázni a ciprusi offshore cégekről...)

De ennek a féléves közjátéknak szvsz továbbra sincs semmi hatása a cég eredeti ill. jelenlegi jó/rossz hírére (az üzleti eredményeire van, de ezért az M.Telekom meg is fizetett), pláne nem arra, aki mint ügyfél, igénybe veszi a szolgáltatásukat.

Nash vs. Keynes 2007.08.16. 21:05:59

A telekom nem kis pénzszivattyú lehet.. nagy csend van a montenegrói milliárdos tanácsadócéges offsóros botrány körül is, de azért az MT ből volt aki igy is átment Kókához szakállamtitkárnak :)

dowNLoad 2007.08.17. 13:46:09

Ezeket a kib@szott pénzéhes tehetségtelen köcsögöket szopta meg az egész ország, ezért nincs olcsó internet 7-8éve, olcsó vezetékes telefon nem is lesz most már , inkább hagyják, hogy csökkenjen/lassan megszűnjön, de nem engednek az árából. (1-2ezer Ft/hó teljesen lebeszélhető+1-2ezer Ft-os szélessávú internet, ADSL vezetékes telefon nélkül, más szolgáltatók akadályozása matávos területen???) (az olcsó számítógép/internet-et a pézszóró sulinet helyett már írtam fentebb, ezért nincs igazi online hivatali ügyintézés, online kereskedelem, esetleg online népszavazás??? Információt mindenkinek mindenről! (online médiákban a csigatv/retekklub/népszabi sehol nincs, lehet hogy ezért is van a mostani helyzet)
süti beállítások módosítása